slovensko

Prvič v nakup nepremičnine?

nakup nepremičnine

Vsak se v življenju prej kot slej sreča z bivanjskim vprašanjem. Ljudje smo si različni, imamo različne okuse, različne prioritete, pa tudi različne finančne sposobnosti. Zato se vsak znajde po svoje. Eni se odločijo za najem nepremičnine, drugi za njen nakup. Vendar pa lahko kaj kmalu ugotovimo, da iskanje in nakup za nas prave nepremičnine le ni tako lahka naloga kot se je morda na prvi pogled zdelo. Naj vas popeljemo preko nekaterih najpomembnejših stopenj na poti do nakupa nepremičnine.

Kakšno nepremičnino si sploh želite?

Najprej si moramo zastaviti najpomembnejše vprašanje – Kakšno nepremičnino si sploh želimo? Je to morda zemljišče, saj bi radi imeli več osebnega prostora in bi radi pričeli z gradnjo hiše, je to stanovanje in kakšno stanovanje (enosobno, dvosobno, trisobno ali celo večsobno, luksuzno) ali pa morda kar hiša z lepo urejeno okolico? Vsaka nepremičnina lahko ima svoje prednosti in slabosti. Odločitev je predvsem odvisna od življenjskega sloga, ki si ga želimo, od našega finančnega stanja in seveda od tega koliko časa bi želeli vložiti v nepremičnino preden bi se lahko preselili.

Lokacija nepremičnine

Naslednje vprašanje naj bo vprašanje o lokaciji nepremičnine – torej, kje bi želeli živeti. Najbolje je, da si naredite spisek krajev, kjer bi želeli stanovati. Tako boste lažje omejili iskanje nepremičnin.

Vaše prioritete

Naredite spisek vaših prioritet glede nepremičnine. Npr. vam je pomembna lokacija (bližina šole, vrtca, trgovine, avtobusne postaje, vaše službe), velikost stanovanja/ hiše, letnik izgradnje ali zadnje adaptacije, vam je pomemben balkon, priključki (internetni, kabelski, plinski,…), parkirno mesto, vam je pomembno, če se nepremičnina prodaja z opremo ali brez, ter, seveda, ali ste pripravljeni na morebitno obnovo stanovanja/hiše. Seveda pa se morate zavedati, da idealna nepremičnina ne obstaja ter, da se boste verjetno morali odpovedati katerim vašim željam. Zato imejte spisek prioritet, ki nikakor ne smejo manjkati pri nepremičnini in zraven spisek prioritet, ki so zaželene, ne pa res nujne.

Pregled ponudbe

Na spletnih straneh nepremičninskih agencij si lahko ogledate zelo raznoliko ponudbo nepremičnin. Pregled te ponudbe je pomemben, da dobite prvi občutek koliko bi morali odšteti za nepremičnino, kakršno si želite.

Obisk bank

Po pregledu ponudbe nepremičnin na trgu, lahko, oboroženi z vedenjem približnih vrednosti nepremičnin, za katere se zanimate, stopite korak naprej – v banko. Dandanes je le malo ljudi, ki si lahko privoščijo nakup nepremičnine brez najema kredita. Različne banke ponujajo različne bolj ali manj dobre ponudbe, zato je dobro, če se oglasite na čim več bankah. Najbrž ni potrebno posebej omenjati, da boste bolj verjetno dobili kredit, če imate službo za nedoločen čas. Vendar ne bodite presenečeni, če kljub temu ne boste mogli dobiti tako visokega kredita, da bi pokrili 100% strošek nakupa izbrane nepremičnine. Namreč, sploh pri kreditih, ki jih želite zavarovati s hipoteko na nepremičnino, ki jo kupujete, večina ljudi ne more dobiti kredita, višjega od okoli 2/3 vrednosti nepremičnine. Zato je dobro, če imate nekaj denarja že privarčevanega, ali pa da premislite, če bi lahko zavarovali kredit s porokoma ali preko zavarovalnice. Po pregledu večih ponudb bank, boste že vedeli na kateri banki boste najeli kredit, ko boste enkrat izbrali pravo nepremičnino za vas.

Izbira prave nepremičnine

Zdaj, ko veste tudi točno koliko si lahko privoščite za nakup nepremičnine, bo že lažje izbrati pravo med vsemi ponudbami. V kolikor bi imeli še vedno težave, smo vam vedno na voljo tudi v naši nepremičninski agenciji Idejum. Tu vam bomo z veseljem pomagali tako pri iskanju, kot pri izbiri prave nepremičnine za vas. Pomagali vam bomo tudi pri idejnem izrisu, seveda, z upoštevanjem vaših želj, ter ocenili stroške morebitne prenove, saj vemo, da si je včasih kar težko predstavljati kaj vse in za kakšno ceno, bi se lahko naredilo iz neke nepremičnine, da ji lahko na koncu rečemo dom.

Compare