slovensko
Legalizacija in prodaja nepremičnine pod eno streho!

Legalizacija in prodaja nepremičnine pod eno streho!

Ste vedeli, da je danes nakup nepremičnine v 80% pogojen s posojilom banke? S 1.6.2018 je v veljavi nov gradbeni zakon, ki prinaša tudi občutne spremembe na področju legalizacij objektov v Sloveniji, ki hkrati nakup zaostrujejo kot tudi olajšajo! Kar je najbolj pomembno banke bodo za sprostitev sredstev potrebovale legalen oziroma skladen objekt, prodajalci pa naj za to poskrbijo pravočasno! V izogib splošnim informacijam, vam predstavljamo primer iz prakse. Za ostale dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo!

Ker je nekaj mesecev že minilo, smo pogledali kako se zadeve torej obnesejo v praksi. Vzemimo tokrat primer prodaje hiše z dozidavo in nelegalnim nadstreškom. Kaj smo ugotovili?

 

  • Kaj je sploh potrebno legalizirati in zakaj?

Prodaja se torej hiša z dozidavo in nelegalno nadstrešnico v izmeri nad 50m2. Kupec pri pridobivanju kredita naleti na zavrnitev, saj objekt po javnih dostopnih evidencah ni skladen s pridobljenim gradbenim dovoljenjem sicer objekta daljšega obstoja pred 1998 letom! Objekt je prezidan, nadstrešnica pa je prevelika! Nič hudega sluteči prodajalec naleti na kopico dodatnih težav in stroškov. Na videz brezizhodna situacija se po zaslugi arhitekta in poznavalcev nepremičnin konča pozitivno in z manjšimi stroški. Prodaja in postopek se po dolgotrajnih postopkih končata po nekaj mesecih. Kupec lahko končno pridobi posojilo in postopek prodaje se nadaljuje. Prodajalci so si enotni » Če bi vedeli, bi se takoj obrnili na vas, hvala bogu za razumevajoče kupce« Vas zanima kaj vse se lahko zgodi? Ste prodajalec in vas zanima kako začeti?

  • Kaj torej svetujemo?

Zagotovite si strokovno vodenje in preverite stanje vaše hiše povsem na začetku. Še preden greste  v prodajo se posvetujte s strokovnjaki na tem področju. Velikokrat se namreč zgodi, da lastniki sploh ne poznajo dejanskega stanja lastne hiše in naletijo na težave, ko kupca že imajo! Hiša je lahko v zgodovini deležna več popravkov in dozidav, zato objekt z leti močno odstopa od uradnih evidenc. Takšnega objekta ne boste mogli prodati. Z novim zakonom je postopek legalizacije hitrejši in cenejši. Na kupce in prodajalce lahko preži veliko zunanjih pritiskov ali vplivov, ki so vezani na finančne ali socialne vzroke. Kupci so žal od nakupa prisiljeni tako tudi odstopiti. Tega si ne želite!

V zgornjem primeru se je vse srečno končalo. Pri Idejum nepremičnine vam pod eno streho tako ponujamo pomoč pri prodaji hiše, kot tudi izvedbo celotnega postopka legalizacije! Dodatne strokovne informacije in storitve so ključ pri celotnem postopku prodaje. Pod eno streho preverite kaj prinaša nov zakon in kakšni so celostni postopki prodaje hiše.

Compare